KutnohorskoDnes.cz
KutnohorskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

ŘSD: Připravujeme úpravu křižovatky na silnici I/38 u Kutné Hory

09.04.2024
Na silnici I/38 chystá ŘSD v rámci letošní stavební sezony úpravu problematické křižovatky u kutnohorské místní části Kaňk. V těchto dnech probíhá výběrové řízení na zhotovitele v rámci veřejné soutěže.
Foto: rsd.cz
Jedná se o úpravu stávající plochy stykové křižovatky silnic I/38 a III/03321. Tato křižovatka se nachází v km 91,686 provozního staničení silnice I/38 mezi Kolínem a Kutnou Horou.

Úprava bude zahrnovat rozšíření nárožních oblouků křižovatky pro lepší průjezd vozidel, zvláště pro pravé odbočení z vedlejší komunikace, kde bude rozšířena vozovka o cca 12 m. Dále bude úprava zahrnovat rozšíření zpevněné části komunikace na hlavní silnici I/38 tak, aby na ní bylo možné zřídit odbočovací i připojovací pruh.

Hlavním cílem této stavební operace je zvýšit bezpečnost a průjezdnost v daném místě, kdy se zvláště vozidla z vedlejší komunikace ve směru na Kolín složitě napojují přes oba hlavní proudy silnice I/38. Intenzita dopravy je v těchto místech přitom značná, každý den tudy projede téměř 15 tisíc vozidel, z toho cca 27% tvoří nákladní doprava a kamiony. Navržená úprava tedy bude mít pozitivní vliv na kapacitu řešeného úseku.

Pro stavbu budou využity jak stávající pozemky, na kterých je již těleso křižovatky umístěno, tak pozemky, které byly vykoupeny v rámci majetkoprávní přípravy v předcházejících fázích přípravy. Akce bude probíhat ve dvou fázích.

Fáze 1
Silnice I/38 bude v prostoru křižovatky omezena do jednoho jízdního pruhu (levý ve směru od Kolína) a doprava bude řízena kyvadlově pomocí řádně poučených pracovníků zhotovitele ručně, případně v nočních hodinách pomocí semaforu. Na uzavřené polovině křižovatky včetně části sil. III/03321 budou probíhat stavební práce a bude zde umístěno zařízení staveniště. V rámci této fáze bude vybudována křižovatka do provozuschopného stavu, tzn. budou položeny všechny vrstvy konstrukce vozovky. Předpokládaná doba trvání této fáze je odhadována na 36 dní.

Fáze 2
Provoz bude opět omezen do jednoho jízdního pruhu a řízen kyvadlově pomocí řádně poučených pracovníků zhotovitele ručně, případně v nočních hodinách pomocí semaforu na obou stranách křižovatky. Provoz bude veden po již dokončené polovině úpravy křižovatky bez možnosti odbočení na sil. III/03321. Stavební práce budou prováděny na druhé polovině křižovatky. Křižovatka bude dostavěna do finální podoby obdobně jako ve fázi 1. Za omezeného provozu poté bude provedeno vodorovné dopravní značení na celé křižovatce barvou a umístěno svislé dopravní značení. Předpokládaná doba trvání této fáze je odhadována na 36 dní.

Po celou dobu stavebních prací bude uzavřeno připojení ze sil. III/03321 od Kaňku. Pro směr z Kaňku na Kolín a Čáslav bude vyznačena objízdná trasa. Tato objízdná trasa bude převádět pouze místní dopravu a nedojde tak k negativnímu ovlivňování životního prostředí v trase objížďky. Trasa bude vedena po sil. III/03322 z Kaňku do Kutné Hory a dále po sil. I/2 až ke křižovatce se sil. I/38. Délka objízdné trasy je cca 5 km.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 12,90 mil. Kč bez DPH a maximální doba uvedení do provozu byla stanovena na 72 kalendářních dní.

Zdroj: ŘSD ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. 2024 0:00 hodin do 1. 5. 2024 24:00 hodin. ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

ČSOP: Nové tůně nejen pro obojživelníky aneb ochrana přírody bagrem

Takzvaná Východočeská Sahara na Pardubicku. Bývalá cihelna na Kutnohorsku. Mokřad na jižním okraji Prahy. Pozemky podél Bakovského potoka na Rakovnick ...

Nádražní budovu v Čáslavi čeká celková rekonstrukce

Historický objekt nádražní budovy v Čáslavi, který pochází z roku 1867 a je významným příkladem drážní architektury, se brzy dočká celkové rekonstrukc ...





Pondělí 29.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes