KutnohorskoDnes.cz
KutnohorskoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Muzeum stříbra v Kutné Hoře nabídne příběhy četníků, k výstavě chystá přednášku a komentovanou prohlídku

22.08.2022
Stoletou historii četnictva na našem území, četnické osudy i zajímavé kriminální případy. To vše nabídne 8. září přednáška a 28. října komentovaná prohlídka v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře. Obě akce jsou součástí výstavy Kutná Hora četnická, která je až do 30. října k vidění v Tylově domě. Přednášku i prohlídku povede četnický znalec Michal Dlouhý - kutnohorský rodák, spisovatel a spoluautor předloh ke známým seriálům Četnické humoresky a Zločiny Velké Prahy.
Lenka Mazačová ředitelka Českého muzea stříbra a Michal Dlouhý v Tylově domě | Foto: René Volfík
"Na poznávání historie je zajímavé to, že nikdy nekončí," říká Michal Dlouhý, který se dějinám četníků věnuje už víc než třicet let. Vstup na přednášku 8. září i vstupné na komentovanou prohlídku 28. října, který je vedle státního svátku i Dnem Středočeského kraje, je zdarma.

Vedle dobových fotografií a výstřižků z novin ukazuje výstava i předměty, které se vážou přímo k četnické službě: zbraně, uniformy a jejich součásti. "Zajímavým a silným momentem je pro mě připomenutí událostí spjatých s atentátem na Heydricha. Přímo na místní četnické stanici tehdy spáchal sebevraždu Bohuslav Kouba, velitel paravýsadku Bioscop. Statečnému výsadkáři hrozilo, že ho zatkne gestapo," říká nová ředitelka Českého muzea stříbra v Kutné Hoře Lenka Mazačová. A připomíná, že na Hrádku, kde dnes muzeum stříbra sídlí, působila od počátku 30. let minulého století četnická škola.

"Většinu exponátů na výstavě Kutná Hora četnická mohou návštěvníci vidět úplně poprvé. Třeba fotografie a dokumenty z kutnohorské pátračky nebo z místní četnické stanice. Zajímavé jsou třeba ručně malované mapy staničního obvodu. Anebo vzorník látek na četnické stejnokroje," líčí Michal Dlouhý. "Vystavena je i staniční služební kniha se záznamem o atentátu na Reinharda Heydricha a vyhlášeném pátrání po těch, kdo ho spáchali. Unikátní jsou také letáky, jež shazovali spojenci, a nálezce je pak četníkům - mezi nimiž bylo mimochodem mnoho odbojářů - odevzdal," dodává patrně největší specialista na četnickou historii u nás.

Muzeum stříbra láká k prohlídkám, návštěvnost je vysoká


České muzeum stříbra v Kutné Hoře je podle ředitelky Mazačové výjimečnou institucí. "Muzeum se nachází v jedinečném prostředí a působí ve třech památkových objektech. Hrádek, Kamenný dům i Tylův dům jsou v sezóně přístupné veřejnosti a ve všech jsou stálé expozice i krátkodobé výstavy. K Hrádku se ještě váže návštěva dolu, která je velmi oblíbená. Bezpochyby patříme k muzeím, kam by měl alespoň jedenkrát zajet každý, kdo má rád historii a památky. A to i ty technické," uvádí Mazačová.

Jen za první polovinu letošního roku navštívilo České muzeum stříbra více než 55 tisíc lidí. "Stali jsme se tak jednou z nejnavštěvovanějších památek Středočeského kraje," dodává Mazačová.

Atraktivní je podle ředitelky zejména návštěva stříbrného dolu svatého Jiří. Velké návštěvnosti se ale těší i Hrádek a Kamenný dům, které jsou samy o sobě jedinečnými kulturními památkami. "Muzeum stříbra spravuje také rozsáhlé sbírky: pečuje o tisíce předmětů, které původně shromažďoval od roku 1877 Archeologický sbor Vocel. Mnohdy jde o unikátní a nesmírně cenné kusy," upozorňuje Lenka Mazačová. Ta je zároveň znalkyní a propagátorkou historických vysokých kol. Jedno z nich je nyní k vidění i v Kamenném domě.

"Kutná Hora a její historické centrum mě okouzluje každý den. Třeba na Hrádku v expozicích věnovaných dějinám města, archeologii, geologii a numismatice člověk cítí úžas i pokoru před dílem a umem našich předků. V současnosti zde můžete vidět výstavu Česká vrcholná gotika v modelech. Modely středověkých objektů zhotovili studenti ČVUT," vypráví Lenka Mazačová.

V Kamenném domě sídlí stálá expozice věnovaná měšťanské kultuře 17. - 19. století. Nachází se zde také lapidárium, soubor kamenných architektonických prvků z gotických kutnohorských památek. A probíhají tu i dvě aktuální výstavy: Průzkum stříbrných dolů kutnohorských a Čaj a stříbro.

Třetí z objektů, Tylův dům, je rodným domem dramatika a spisovatele Josefa Kajetána Tyla. Stálá expozice je zde tedy věnována této osobnosti.

"Ještě do konce roku bychom chtěli na Hrádku otevřít krátkodobou výstavu o historii fotografických technik pod názvem Když vyletí ptáček. Chystáme také vánoční výstavu, která by české Vánoce představila i trochu v retro stylu. V Kamenném domě se v přízemí v mázhauzu budeme věnovat letošnímu 160. výročí Sokola a jeho působení v Kutné Hoře," uzavírá Lenka Mazačová.

Doprovodné akce k výstavě Kutná hora četnická:


8. září od 18.00 se koná přednáška na Hrádku O četnících a Četnických humoreskách, přednáší JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

28. října se od 10 do 16 hodin pod vedením JUDr. Michala Dlouhého, Ph.D., uskuteční v Tylově domě komentovaná prohlídka výstavy. "Na obou prohlídkách rád podepíši svoje knihy, které si návštěvníci přinesou nebo zakoupí. A přidám do nich i otisk dobového četnického razítka, " zve zájemce o četníky a jejich napínavé osudy Michal Dlouhý.

Více na www.cms-kh.cz



Autor: Magdalena Bičíková, Jana Bryndová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Na zámku Kačina se návštěvníkům rozhrne opona zámeckého divadla

V sobotu 13. dubna se na zámku Kačina návštěvníkům rozhrne opona zámeckého divadla. Tato jedinečná událost umožní veřejnosti nahlédnout do jinak nepřístupných prostor a seznámit se s bohatou historií a uměleckým dědictvím, které zámek skrývá. Na ...

Jan Švankmajer slaví 90 let výstavou v Galerii Středočeského kraje (GASK)

V letošním jubilejním roce představí GASK veřejnosti celoživotní dílo světově proslulého umělce Jana Švankmajera a jeho manželky Evy. Navazuje tak na ...

Otevírání turistické sezóny ve Zruči nad Sázavou - den plný zábavy a kultury

Jaro se blíží a s ním i start nové turistické sezóny ve Zruči nad Sázavou. Město Zruč nad Sázavou vás srdečně zve na slavnostní otevření turistické se ...

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či sout ...

Advent a Vánoce ve středních Čechách: Betlémy, tradice a zážitky

Adventní čas si ve středních Čechách užijete naplno. Navštivte vánoční trhy, kde se ponoříte do kouzla vánoční atmosféry a ochutnáte tradiční lahůdky. ...





Středa 24.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes