KutnohorskoDnes.cz
KutnohorskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Čáslavská základna má dva nové piloty letounu JAS-39 Gripen

01.06.2022
Dva armádní piloti z čáslavské základny, kteří doposud létali na bitevníku L-159 ALCA, ukončili tříměsíční přeškolovací kurz na letoun JAS-39 Gripen. Ten se konal ve Švédsku a skládal se z teorie, praktického nácviku letů, ale třeba i výcviku na centrifuze.
Foto: acr.army.cz
Aby pilot mohl létat na gripenu, musí dosáhnout první pilotní třídy. To znamená nalétat minimálně 500 hodin, mít odlétaná povinná cvičení a být zdravotně způsobilý. Teprve potom může absolvovat výcvik ve Švédsku.

Kurz se tady skládá z několika částí, jednou z nich je výcvik na centrifuze. Ten byl rozdělený do dvou dnů, první byl testovací. Centrifugu si můžeme představit jako kapsli zavěšenou na rameni, která se velmi rychle otáčí. Nacvičuje se v ní anti-G manévr, což je zvláštní způsob dýchání. Vlivem přetížení se krev vlévá do nohou a piloti se během "géček" snaží aktivně dostat krev zpět do horní poloviny těla.

Měsíc a půl teorie, teprve pak let


Důležitou součástí výcviku je teoretická příprava zaměřená na technický popis letounu JAS-39 Gripen a jednotlivých systémů. Teprve po téměř jednom a půl měsíci piloti usednou do letadla a absolvují svůj první let na gripenu.

"Trochu mě tu překvapila odlišná mentalita švédského letectva, systému výcviku i organizování létání. Největší rozdíl byl asi v tom, že každý z nás měl přiděleného svého vlastního instruktora. Ten se o nás staral od počátku výcviku až do prvního sólo letu. Zároveň odpovídal za náš progres během výcviku, sledoval naše pokroky, a právě on nás pustil na první samostatný let," vysvětlil jeden z nových pilotů gripenu.

Čeští piloti nalétali ve Švédsku během přeškolovacího výcviku zhruba 15 hodin. Mohli si tu vyzkoušet mimo jiné lety nad mořem, kde jsou limity mnohem benevolentnější a je při nich hodně snížena minimální výška.

"Létat gripena je splněný sen. Když jsem se v 19 letech rozhodoval co dál, gripen byl jasná volba," řekl jeden z pilotů. Ve stíhacím letectvu není nic víc, shodují se oba piloti.

Bojový výcvik až doma


Ve Švédsku piloti absolvovali tzv. coversion training, což je typové přeškolení. Létali vyšší techniku pilotáže, akrobacii ve dvojici, nadzvukovou akrobacii, ale žádný bojový výcvik. Ten je čeká nyní v České republice, trvá přibližně rok a obnáší cca 100-150 letových hodin. Poté budou moci držet ostrou hotovost v rámci systému NATINAMDS, integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO.

"Základna v současné době disponuje do 25ti pilotů, kteří mohou létat gripena. Průměrná délka služby na tomto typu letounu je zhruba 15 let," uvedl velitel čáslavské základny brigádní generál Jaroslav Míka.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOP: Nové tůně nejen pro obojživelníky aneb ochrana přírody bagrem

Takzvaná Východočeská Sahara na Pardubicku. Bývalá cihelna na Kutnohorsku. Mokřad na jižním okraji Prahy. Pozemky podél Bakovského potoka na Rakovnicku. Co tato místa spojuje? Všechna jsou v péči pozemkových spolků a na všech vznikly koncem loňského ...

Nádražní budovu v Čáslavi čeká celková rekonstrukce

Historický objekt nádražní budovy v Čáslavi, který pochází z roku 1867 a je významným příkladem drážní architektury, se brzy dočká celkové rekonstrukc ...

ŘSD: Připravujeme úpravu křižovatky na silnici I/38 u Kutné Hory

Na silnici I/38 chystá ŘSD v rámci letošní stavební sezony úpravu problematické křižovatky u kutnohorské místní části Kaňk. V těchto dnech probíhá výb ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...





Sobota 20.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes