KutnohorskoDnes.cz
KutnohorskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Středočeský kraj investuje 1,6 milionů Kč do primární prevence ve školách

15.04.2021
Prevence rizikového chování je důležitou oblastí, která je díky současné koronavirové situaci stále aktuálnější. Středočeského kraje tyto aktivity podporuje prostřednictví cílených dotací školským zařízením. V letošním roce bylo podpořeno 50 škol a školských zařízení částkou přesahující 1,6 milionu Kč.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Efektivní, dlouhodobá a cílená primární prevence má potenciál předcházet nebo alespoň snižovat projevy rizikového chování dětí a mládeže, a je v konečném důsledku levnější než následné řešení problémů," říká Milan Vácha, radní pro oblast školství a sportu, a dodává: "Považujeme za zásadní ji podporovat, a proto jsme pro letošní rok dedikovali v kapitole školství 1 634 210,00 Kč právě na tyto účely."

Příspěvky kraje směřují na školení metodiků v oblasti prevence a na další aktivity v oblasti prevence. Tento cíl je v souladu se strategickým dokumentem "Plán primární prevence rizikového chování dětí a mládeže ve Středočeském kraji 2019-2021". Kraj pro letošní rok podpořil žádosti 50 škol a školských zařízení. Aktuálním příkladem úspěšného programu jsou adaptační kurzy, které podporují dobré vztahy mezi žáky a jsou velmi efektivní při předcházení šikany a kyberšikany. Tyto kurzy jsou důležité zejména v období pandemie - kvůli zavřeným školám se např. žáci 1. ročníků středních škol fyzicky ještě nepotkali.

Dlouhodobé uzavření škol a zájmových kroužků izolovalo děti a mládež v domácnostech bez možnosti vrstevnických kontaktů a organizovaného trávení volného času. Linka bezpečí, ambulance dětských psychologů a psychiatrů hlásí zvýšený počet duševních onemocnění u dětí a mladistvých. Nízkoprahová zařízení pro uživatele návykových látek zaznamenala 30 - 50% nárůst požadavků na výměnu harm reduction zdravotnického materiálu. U dětí a mladistvých také enormně narůstají nelátkové závislosti na moderních technologiích, zejména pak patologické hraní počítačových her, které současná pandemie významně podpořila.

Z těchto důvodů by bylo velmi žádoucí posílit primární prevenci rizikového chování dětí a mládeže a finanční prostředky na realizaci programů efektivní dlouhodobé specifické prevence ve školách a školských zařízeních systematicky navyšovat.

Podporovány byly tyto oblasti:

1.) Specializační studium pro školní metodiky prevence

2.)Přímá práce s žáky, pedagogy a rodiči v oblasti primární prevence u všech typů rizikového chování zaměřené na děti a mládež ve školách a školských zařízeních.

3.)Programy zaměřené na všeobecnou specifickou primární prevenci rizikových projevů chování včetně programů na podporu bezpečného klimatu.

4.)Programy zaměřené na včasnou intervenci.

5.)Adaptační programy pro žáky a studenty zaměřené na utváření zdravých vztahů v nově vzniklých třídních kolektivech.

6.)Programy zaměřené na zvyšování odborných znalostí a kompetencí pedagogů v problematice prevence a řešení rizikových projevů chování včetně supervizních a mentorských činností v předmětné oblasti.

Příspěvek na školení metodiků

Každá škola, která nemá školního metodika prevence s ukončeným odpovídajícím vzděláním/studujícího vzdělávací program k výkonu specializačních činností - prevence sociálně patologických jevů, si může požádat o příspěvek. V letošním roce bylo podáno 11 žádostí o specializační studium školních metodiků prevence a všechny byly navrženy Radě kraje k podpoře. (Pro srovnání - v roce 2020 bylo podpořeno 22 žádostí o specializační studium.)

Podpora aktivit primární prevence

Oblast působnosti školské primární prevence je široká, neomezuje se jen na závislostní chování. Do výčtu rizikového chování patří také agrese, šikana, kyberšikana a další rizikové formy komunikace prostřednictvím multimédií, násilí, vandalismus, intolerance, antisemitismus, extremismus, rasismus a xenofobie, homofobie, záškoláctví, rizikové sporty a rizikové chování v dopravě, prevence úrazů, spektrum poruch příjmů potravy, negativní působení sekt a sexuální rizikové chování.

Zdroj: starostove-nezavisli.cz
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Čáslavská škola chystá modernizaci odborných učeben za 25,5 milionu korun

Čáslavská VOŠ, SPŠ a Obchodní akademie chystá modernizaci odborných učeben a kabinetů za zhruba 25,5 milionu korun. Radní včera projektový záměr schvá ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Premiér Fiala v Čáslavi: Členství v NATO je skutečnou zárukou naší bezpečnosti

Premiér Petr Fiala dnes v doprovodu 1. náměstka ministryně obrany Františka Šulce a velitele Vzdušných sil AČR generálmajora Petra Čepelky navštívil 2 ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes