KutnohorskoDnes.cz
KutnohorskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Vláda prodloužila nouzový stav o dalších 30 dnů. Zavře obchody, služby i vleky

23.12.2020
Nouzový stav v České republice, vyhlášený kvůli pandemii koronaviru SARS-CoV-2 bude platit prozatím do 22. ledna 2021. O jeho čtvrtém prodloužení, a to na 30 dnů, na základě předchozího souhlasu uděleného Poslaneckou sněmovnou rozhodla vláda Andreje Babiše na mimořádném jednání ve středu 23. prosince 2020. Rozhodla rovněž o zpřísnění přijatých krizových opatření s ohledem na přechod do stupně 5 protiepidemického systému PES, k němuž dojde v neděli 27. prosince.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
Současně s prodloužením nouzového stavu vláda prodloužila platnost všech dosud přijatých krizových opatření do 26. prosince včetně. Přikročila pouze k několika dílčím úpravám v souvislosti s vánočními svátky. Provozovny maloobchodního prodeje a služeb budou moci mít otevřeno na Štědrý den do 12 hodin, výjimku ze zákazu provozu na svátky budou nově mít i půjčovny a servisy sportovního vybavení, lyžařské školy, infocentra, parkoviště a parkovací domy v lyžařských areálech a také provozovatelé lyžařských vleků. Vláda dala také výjimku ze zákazu nočního vycházení pro účastníky půlnoční mše 24. prosince, a to do dvou hodin do rána.

Od 27. prosince přejde Česká republika do 5. stupně PES. Vláda proto schválila odpovídající přísnější opatření, která mají platit až do 10. ledna 2021. V důsledku toho bude opět prodloužen noční zákaz vycházení, který bude nově začínat ve 21 hodin. Ve stejnou dobu budou muset zavřít všechny prodejny a služby včetně výdejních okének, přičemž vláda opět přikročila k jejich výraznému omezení, budou povoleny opět jen vymezené základní druhy prodávaného zboží a poskytovaných služeb.

Zároveň ale vláda zrovnoprávnila všechny druhy provozoven tím, že se zákaz bude týkat výhradně sortimentu a služeb a nebude již vázán na velikost prodejny. To v praxi znamená, že velké supermarkety nebudou smět nabízet zákazníkům doplňkové zboží, které nelze prodávat a nabízet v jiných provozovnách. Všechny povolené maloobchody a provozovny služeb budou moci mít otevřeno i v neděli.

Zákaz se od 27. prosince bude týkat i lyžařských vleků a lanových drah pro veřejnost, které slouží k využívání lyžařských tratí. Povolena bude pouze přeprava zboží a materiálu a doprava osob za jiným účelem. Opět bude zakázán i prodej nepotravinářského zboží na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách.

Omezeno bude shromažďování osob na veřejnosti na dvě. Svateb, pohřbů a vstupu do registrovaného partnerství se bude moci účastnit nanejvýš patnáct osob. Pro církevní a náboženská shromáždění byla snížena povolená kapacita v kostelech a modlitebnách na maximálně deset procent míst k sezení, nově byl ale povolen hromadný zpěv za podmínky, že zpěváci nebo sbor budou oddělení od ostatních účastníků shromáždění tak, aby bylo zabráněno šíření kapének.

Do přísnějšího režimu se po skončení vánočních prázdnin vrátí i školy. Až do 10. ledna budou moci být v provozu pouze mateřské školy a první a druhé ročníky základních škol. V platnosti zůstávají výjimky pro speciální školy, praktické vyučování a praxe, zkoušky či individuální konzultace. Vláda současně opět nařídila hejtmanům a pražskému primátorovi, aby zajistili nezbytnou péči pro děti od 3 do 10 let, jejichž zákonní zástupci pracují v oborech, které jsou důležité pro chod státu, například pro zaměstnance integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády, obecní policie, hygieny, zdravotnictví, pracovníky v sociálních službách, na úřadech práce, zaměstnance škol a školek či České pošty. Omezen bude opět na nezbytné minimum i chod úřadů a institucí a rozsah úředních hodin pro veřejnost.

Vláda rozhodla také o úpravě platného opatření, jímž zakázala lety mezi Velkou Británií a ČR. Kromě ambulantních, repatriačních a záchranných letů budou povoleny lety s cestujícími, kteří před nástupem do letadla leteckému dopravci předloží doklad o negativním výsledku antigenního nebo RT-PCR testu, který byl proveden na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska nejpozději 72 hodin před odletem. Pasažéry takového letu mohou být pouze občané ČR a jejich rodinní příslušníci, občané EU, kteří mají v ČR povolení k přechodnému nebo trvalému pobytu, a jejich rodinní příslušníci, držitelé platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu na území České republiky. Ostatní cizinci mohou letu využít jen pro letecký tranzit nebo přestup na stejném letišti s podmínkou, že v ČR nesmí pobývat více než 12 hodin.

Vláda se zabývala také informací vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu o aktuální podpoře podnikatelů zasažených pandemií covid-19. Kabinet rozhodl, že MPO nebude nadále připravovat sektorový podpůrný program Covid - Gastro, ale bude připraven nový kompenzační program pro všechny postižené provozovny Covid - Uzavřené provozovny. Cílem je, aby byly všechny zasažené sektory podpořeny spravedlivě stejně. Vicepremiér Havlíček dostal za úkol předložit takto upravený dotační program na příštím jednání vlády.

Podnikatelé tak budou mít k dispozici čtyři základní podpůrné programy - Antivirus Plus, Covid - Nájemné, kompenzační bonus a právě nový program Covid - Uzavřené provozovny.

Zdroj: Úřad vlády ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Čáslavská škola chystá modernizaci odborných učeben za 25,5 milionu korun

Čáslavská VOŠ, SPŠ a Obchodní akademie chystá modernizaci odborných učeben a kabinetů za zhruba 25,5 milionu korun. Radní včera projektový záměr schvá ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Premiér Fiala v Čáslavi: Členství v NATO je skutečnou zárukou naší bezpečnosti

Premiér Petr Fiala dnes v doprovodu 1. náměstka ministryně obrany Františka Šulce a velitele Vzdušných sil AČR generálmajora Petra Čepelky navštívil 2 ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes