KutnohorskoDnes.cz
KutnohorskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Možná nás důsledky pandemie donutí více šetřit. Jak na úspory energií v domácnosti?

16.06.2020
Po pandemii koronaviru se nám možná nevyhne ani další krize - ekonomická. Může nás sice uklidnit, že ani ekonomické krize netrvají do nekonečna a po skromnějších letech určitě přijdou roky bohatší. I tak se ale domácnostem vyplatí zvážit, kde všude je možné ušetřit. Velký potenciál v úsporách často skrývají energie. Mnoho z nás navíc bude muset řešit výměnu zastaralých neekologických kotlů.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Výdaje za energie obvykle tvoří nezanedbatelnou položku v rozpočtu každé domácnosti. Podle dat Českého statistického úřadu jsou to zhruba dvě třetiny celkových nákladů na bydlení v rodinných domech. V bytech se pak energie podílí na celkových nákladech na bydlení přibližně ze třetiny.

Energie ke svému životu potřebujeme a ať chceme, nebo ne, na jejich cenách jsme velmi závislí. Už proto se vyplatí věnovat pozornost nejen cenám elektřiny, plynu nebo třeba tepla z centrálního zásobování, ale také domácím spotřebičům a životnímu stylu. V praxi stačí pár jednoduchých opatření a můžete ušetřit i tisíce korun ročně.

Ohřev vody a šetření teplou vodou
Ohřev vody je energeticky náročný, jakékoli úspory teplé vody v domácnosti proto mají velký efekt. Obvyklou a velmi efektivní radou v této oblasti je preference používání sprchy místo vany. Sprchováním snížíte spotřebu teplé vody o třetinu a víc. Dalším krokem může být využití takzvaných šetřičů, které se montují na vodovodní baterii, míchají vodní proud se vzduchem, a tím snižují spotřebu vody. Dobrý šetřič uspoří i polovinu teplé a studené vody.

Uspořit teplou vodu můžete také v kuchyni. Ještě nemáte myčku nádobí? Možná je ideální čas o ní začít uvažovat. Kvalitní a úsporná myčka nádobí totiž spotřebuje daleko méně vody než běžné mytí nádobí ve dřezu.

Pozor na přetápění
Velký prostor k úsporám často skrývá topení. Obvyklým neduhem českých domácností je přetápění, kdy vytápíme obytné části domů a bytů na 23-24 °C a více. To je nejen finančně náročné, ale rovněž to příliš neprospívá lidskému zdraví. Obvykle se uvádí, že snížením teploty v interiéru o 1 °C snížíte spotřebu tepla na vytápění asi o 6 %. Tento údaj ovšem berte jako orientační, protože konečná úspora závisí také na mnoha dalších faktorech, jako je třeba zateplení domu. I tak ale platí, že nepřetápět znamená výrazně ušetřit. V obývacím pokoji bohatě stačí teplota okolo 20 °C, v ložnici nebo v předsíni a na chodbě pak třeba jen 18 °C i méně. Naopak větší teplo si můžete dopřát v koupelně.

Nejlevnější jsou tuhá paliva a zemní plyn. Zajímavým řešením je propan
S úsporami energií na vytápění souvisí též vhodná technologie topení. Jako jedna z nejúspornějších variant se nyní jeví plyn. "Ceny zemního plynu jsou letos na svém minimu a od podzimu 2018 sice s drobnými výkyvy, ale dlouhodobě klesají. V poslední době jsme svědky poklesu velkoobchodních cen plynu až o třetinu. Pokud tedy domácnost topí a ohřívá vodu plynem, může poměrně hodně ušetřit," popisuje Jiří Karlík ze společnosti Primagas, která dodává zemní plyn i LPG. "Dodavatelé totiž v současnosti přicházejí s nejednou akční nabídkou s výhodnými cenami plynu, které je tak nyní vhodné si zafixovat," doporučuje Jiří Karlík.

Nejlevnější technologií vytápění a ohřevu vody zůstávají kotle na tuhá paliva. Je to dáno hlavně nízkými cenami palivového dříví a stabilní cenou dřevních pelet. Krbová kamna na dřevo nebo pelety pak mohou být výborným doplňkem stávajícího plynového topení. Plynové topení vám levně a bez nutnosti obsluhy vyhřeje dům, krbová kamna si pak můžete roztopit třeba večer nebo o víkendu, čímž náklady na energie opět snížíte.

I když ale nejste v dosahu přípojky zemního plynu, nemusíte být odkázáni jen na tuhá paliva. Se dřevem je samozřejmě spojena nutná manipulace nebo samotná příprava a má i větší nároky na skladovací prostor. To nemusí každému vyhovovat. Zanedlouho nás navíc čeká povinná výměna ekologicky nevyhovujících kotlů, v Praze dokonce již letos na podzim, kdy začne platit zákaz uhelných paliv. "Existuje nemálo lokalit, kde nejsou rozvody zemního plynu, a týká se to i velkých měst. Řešením proto může být zásobník na LPG, který vám dodavatel plynu pronajme za symbolickou cenu a zpravidla jednou do roka naplní propanem. Ve srovnání se zemním plynem jsou celkové náklady na jednotku energie vyšší jen mírně," říká Jiří Karlík.

Používejte správně lednici, klimatizaci a pračku
S úsporami elektřiny nejvíce pomohou kvalitní elektrické spotřebiče. Platí to zejména pro lednici, pračku a myčku nádobí. Pokud máte lednici starou deset a více let, měli byste zvážit její výměnu nejlépe za lednici energetické třídy A+++, která při srovnání se starším spotřebičem třídy A+ ušetří až polovinu elektrické energie. Totéž je možné říci rovněž o pračce a myčce, kde se navíc přidává i nezanedbatelná úspora vody. Údaje o energetické náročnosti spotřebiče, a hlavně o ročních nákladech na provoz najdete na jeho energetickém štítku.

Pokud do nových spotřebičů investovat nemůžete, snažte se je používat úsporně. V lednici stačí teplota okolo 7 °C a prádlo je obvykle možné prát ve studené vodě nebo jen na 30 °C. U pračky a myčky nádobí můžete využívat také ekologické programy.

Pozor na účinnost a spotřebu klimatizace. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, klimatizační zařízení bývají velkými "žrouty" energie. Mají totiž velký příkon a pracují dlouhé hodiny denně. I zde je rada jednoduchá - chladit méně a investovat do co nejúspornějšího zařízení.

Stará okna - v zimě zima, v létě vedro
Velký vliv na spotřebu energií v domě a bytě má také kvalita dveří a oken. Právě nekvalitními okny totiž v zimě uniká nejvíce tepla, a naopak v létě se přes starší okna dům více zahřívá. Výměnou oken a často i dveří tak výrazně snížíte náklady na vytápění i letní chlazení. Náhrada starých oken a dveří je samozřejmě už trochu větší investicí. Nemůžete-li stará okna nahradit, zkuste je alespoň co nejlépe opravit a utěsnit. Dobrou službu mohou udělat také tepelně-izolační folie na sklo, které zabrání únikům tepla v zimě i přehřívání interiéru vlivem slunce v létě.




Autor: Lukáš Pololáník
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Co je teplákovina a co z ní můžete ušít?

Teplákovina byla dříve spojena zejména s komfortním oblečením pro volný čas. Ovšem v dnešní době už jde o módní fenomén, který ovládá svět. Představuj ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...

Toyota odhalila dva typy elektrických přepravníků pro OH v Paříži

Toyota jako celosvětový partner pro mobilitu Mezinárodního olympijského výboru (IOC) a Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) odhalila dva typy př ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes